<- Syrop pomarańczowyLista potraw z grupy: PrzetworySyrop różany innym sposobem ->

PDF Drukuj

Syrop różany

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 904 razy.


Garniec zielonego agrestu przekręcić przez maszynkę od mięsa lub utłuc w moździerzu kamiennym, przecisnąć przez płótno lub rzadką flanelę i sokiem tym nalać jak największą ilość liści z kwiatu róż świeżych, cukrowych. Postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny, poczym przefiltrować i płyn zmierzyć. Na litr płynu wziąć kilo cukru, gotować, szumując, do zwykłej gęstości; ostudzony wlać do butelek. Sok ten, nader przyjemnego smaku i zapachu, używa się do przyrządzania lemoniady lub do galaret.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności