Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1497 razy.
DojrzaÅ‚e melony oczyÅ›cić, pokrajaé drobno, uÅ‚ożyć w sÅ‚oje, przesypawszy cukrem, obwiÄ…zać muÅ›linem i postawić na sÅ‚oÅ„cu na 3 dni. WyÅ‚ożyć wszystko na sito, a gdy sok Å›cieknie, dodać dla lepszego smaku trochÄ™ soku z cytryny, wlać w butelki i mocno zakorkować.
Sposób drugi. Przyrządza się syrop z melonów w ten sam sposób, jak z pigw. Pozostały owoc użyć na konfiturę. Syrop ten używa się do robienia lodów lub wody. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach