<- Selery w occieLista potraw z grupy: PrzetworySkorupki rakowe suszone ->

PDF Drukuj

Ser jabłeczny na sposób kijowski

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1772 razy.


Jabłka kwaskowe nie obrane piecze się w letnim piecu, poczym przeciera i kładzie do podrumienionego miodu bez wody, biorąc go w równej proporcji, co jabłek. Smażyć na wolnym ogniu, aż od łyżki odstawać będzie. Przed odstawieniem włożyć trochę skórki pomarańczowej utartej, nieco imbiru i goździków utartych. Masę dobrze wymieszać, poczym zwilżywszy w wodzie serwetę wykręcić ją i włożyć w nią usmażony ser, układając tak, jak zwykle twarożek. Związawszy serwetę sznurkiem, włożyć pod? prasę i suszyć na słońcu. Zupełnie zastudzony i wysuszony ser wyjąć z serwety i przechować w suchym miejscu.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności