<- Masa marcepanowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMasa z czekolady i rodzynków ->

PDF Drukuj

Masa marmoladowa z jabłek

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1342 razy.


Marmoladę trzeba robić poprzednio nim się zaczyna robić mazurek żeby była zimna. Wziąć dobrych jabłek 20 lub więcej stosownie do wielkości, obrać i cieniuteńko pokrajać; zrobić z 1/2 kilo cukru syrop lekki, wsypać te jabłka pokrajane, dodać dużo wanilii cynamonu, gotować w tym syropie tak długo, aż zrobi się z nich zupełnie przezroczysta marmolada: wyjąwszy mazurek upieczony z pieca, gdy chwilkę z pierwszego gorąca ostygnie, nałożyć tą marmoladą na grubość palca; gdy zupełnie wystygnie powinny te jabłka stwardnieć, wtenczas ulukrować przezroczystym lukrem i ubrać.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności