Lista potraw z grupy: Dieta i zdrowieAntyżylakowa jarzębina ->

PDF Drukuj

Aby nie chorować

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2503 razy.


Przede wszystkim jeść mniej smalcu i innych tłuszczów, więc:
- wybieraj mleko, jagurty i twarogi z niską zawartością tłuszczu,
- ogranicz spożycie pełnotłustych serów żółtych i białych,
- z mięsa wykrawaj tłuszcz, a z drobiu zdejmuj skórę,
- śmietanę do zupy zastąp chudym mlekiem lub kefirem,
- jedz mniej chipsów i frytek.
Ogranicz spożywanie węglowodanów prostych, a więc:
- pij kawę i herbatę mniej słodką, cukier zastępuj słodzikami,
- wybieraj dżemy i konfitury z niską zawartością cukru,
- pij niskokaloryczne lub niskosłodzone soki i napoje chłodzące,
- staraj się jeść mniej ciastek, czekolady i cukierków.
Do śniadania jedz owoce lub surówki.
Jedz ciemne pieczywo, warzywa i owoce obieraj jak najcieniej. Od czasu do czasu zjedz surową marchewkę.
Staraj się gotować warzywa w jak najmniejszej ilości wody. Białko to podstawowy budulec organizmu. Jego najlepszym źródłem jest soja, groch, bób i inne rośliny strączkowe. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć chudego mleka i jego przetworów - jako źródła białka zwierzęcego.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności