<- Aby nie chorowaćLista potraw z grupy: Dieta i zdrowieBłonnik ->

PDF Drukuj

Antyżylakowa jarzębina

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2820 razy.


Związki zawarte w kwiatach i owocach jarzębiny działają przeciwzapalnie. Właściwość tę wykorzystywano w medycynie ludowej, używając odwarów i naparów do leczenia stanów zapalnych żył. Wyciągi z jarzębiny pomagają zarówno przy żylakach podudzi, jak odbytu. Łyżkę stołową owoców /lub kwiatów/ zalewamy szklanką, letniej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez pięć minut. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Cedzimy i pijemy w dwóch, trzech porcjach. Musimy pamiętać, że nie wolno jeść surowych owoców jarzębiny, ponieważ mogą wywołać biegunkę.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności