<- Letniocieple ciacha z białej czekoladyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaŁamańce z makiem 2 ->

PDF Drukuj

Łamańce z makiem 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4634 razy.

MAK:30 dag
CUKIER:20 dag
WANILIA:1/2 laski
OLEJEK MIGDAŁOWY:2-3 krople
MIGDAŁY LUB ORZECHY:10 dag
MĄKA:15 dag
CUKIER PUDER:5 dag
JAJKA:1
ŚMIETANA:2-3 łyżki

Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzącą wodą, pozostawić na 12 godzin. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko i śmietanę, zagnieść twarde ciasto, rozwałkować cienko, pokrajać w skośne kawałki o boku około 3 cm, ułożyć na blasze posmarowanej masłem, wstawić do piekarnika, upiec, lekko rumieniąc. Namoczony mak odcedzić, oczyścić ze skórek. Przygotowane migdałki posiekać drobno i lekko podrumienić, pozostawiając przez kilka minut w nagrzanym piekarniku. Cukier puder wymieszać z pokrajaną drobno wanilią. Utarty mak polączyć z cukrem, dodać 2-3 krople olejku migdałowego i przygotowane migdały, można także dać trochę rodzynków, wymieszać, dodając równocześnie około 1/2 szklanki wody, oziębić w lodówce. Przed podaniem wyłożyć na półmisek, posypać upieczonymi ciasteczkami.
nooo
Nadesłał(a): 2005-12-13 22:12:40

jeszcze większe nooooooo
Nadesłał(a): MM 2013-06-28 13:06:01

ąćęłńóśżź
Nadesłał(a): 2014-05-09 21:05:41


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności