Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4634 razy.
MAK:30 dag CUKIER:20 dag WANILIA:1/2 laski OLEJEK MIGDAŁOWY:2-3 krople MIGDAŁY LUB ORZECHY:10 dag MĄKA:15 dag CUKIER PUDER:5 dag JAJKA:1 ŚMIETANA:2-3 łyżki
Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzącą wodą, pozostawić na 12 godzin. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko i śmietanę, zagnieść twarde ciasto, rozwałkować cienko, pokrajać w skośne kawałki o boku około 3 cm, ułożyć na blasze posmarowanej masłem, wstawić do piekarnika, upiec, lekko rumieniąc. Namoczony mak odcedzić, oczyścić ze skórek. Przygotowane migdałki posiekać drobno i lekko podrumienić, pozostawiając przez kilka minut w nagrzanym piekarniku. Cukier puder wymieszać z pokrajaną drobno wanilią. Utarty mak polączyć z cukrem, dodać 2-3 krople olejku migdałowego i przygotowane migdały, można także dać trochę rodzynków, wymieszać, dodając równocześnie około 1/2 szklanki wody, oziębić w lodówce. Przed podaniem wyłożyć na półmisek, posypać upieczonymi ciasteczkami.
nooo Nadesłał(a): 2005-12-13 22:12:40
jeszcze większe nooooooo Nadesłał(a): MM 2013-06-28 13:06:01