<- BABKA ŚNIEŹNA LUKSUSOWALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka z makiem ->

PDF Drukuj

BABKA WIEDEŃSKA

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1619 razy.



30 dag mąki,
10 dag cukru,
5 łyżek masła,
5 łyżek smalcu,
4 jaja,
2 dag drożdży,
2 łyżki mleka,
sól,
5 dag rodzynków,
1 paczka cukru waniliowego.

Źółtka, cukier i pozostałe składniki utrzeć. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rodzynki, szczyptę soli i wmieszać pianę z 2 białek. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Do wysmarowanej tłuszczem formy włożyć ciasto i znów pozostawić w cieple na pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności