<- Szarlotka na jednym jajkuLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaszarlotka pychotka ->

PDF Drukuj

SZARLOTKA NIEDZIELNA

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1501 razy.




Składniki ciasta :
40 dag mąki,
1 łyżka cukru,
15 dag masła,
1 żółtko,
śmietana,
cukier puder do posypywania,
ewentualnie owoce (np. brzoskwinie) do przybrania i czekolada do polania.

Składniki nadzienia :
1 kg kwaskowatych jabłek,
2 dag cukru,
rodzynki,
skórka cytrynowa lub pomarańczowa,
5 dag tartej bułki.

Zarobić śmietaną ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na 2 części. Blachę z wysokimi bokami lub tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Jabłka obrać, poszatkować, wymieszać z cukrem, przesianą tartą bułką oraz dodatkami, nałożyć w formę lekko upychając i nakryć pozostałym ciastem. Piec ok. 45 minut. Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności