<- SZARLOTKA NIEDZIELNALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzarlotka Uśmiech teściowej ->

PDF Drukuj

szarlotka pychotka

Dodano: 2004-08-11 14:27:54
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 5510 razy.


mąka pszenna typu tortowa+mąka krupczatka-w jednakowych ilościach
tyle żółtek jaj ile szklanek mąki
cukier puder 1/3 w stosunku do ilości mąki
margaryna 1/4 kostki na każdą szklankę mąki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka na każdą szklankę mąki
jabłka kwaśne dowolna ilość
gęsta kwaśna śmietana-tylko tyle żeby ciasto dało się zagnieść

Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na co najmniej 1h,można przygotować poprzedniego dnia.Pół porcji zetrzeć na tarce warzywnej,lekko zapiec. Wyłożyć na wierzch jabłka posłodzone i posypane mocno cukrem waniliowym. Zetrzeć na jabłka resztę ciasta piec już tylko od góry na ciemno złoty kolor, posypać cukrem pudrem.Do porcji ciasta która będzie na górze można dodać wiórki kokosowe.


Nadesłał: EWA <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności