Kuchnia z szybkowaru
8 winnych jabłek
8 kawałków cukru
8 łyżeczek od kawy galaretki porzeczkowej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kieliszek wódki (najlepiej kalwadosu)
1 kieliszek soku jabłkowego lub płynnego owocu z jabłek
6 dag masła
0,5 szklanki śmietanki
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, do każdego włożyć do środka kawałek cukru, wlać trochę wódki, wsypać cukru waniliowego, na to położyć małą łyżeczkę galaretki porzeczkowej i wiórek masła. Resztę masła rozgrzać w szybkowarze, ułożyć w nim ciasno jabłka, wlać sok jabłkowy i szybkowar zamknąć. Ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po rozłożeniu wraz z sosem do kompotierek polać śmietanką. Podawać z kruchymi ciasteczkami.