Kuchnia z szybkowaru
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
4 dag masła
35 dag jabłek lub śliwek (mogą być mrożone lub z kompotu)
0,5 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka śmietany
szczypta cynamonu
sól do smaku
Kaszę sparzyć wrzątkiem, osączyć, włożyć do szybkowaru, zalać wodą i mlekiem, posolić, dodać 1 łyżkę cukru i masło. We wkładce bez perforacji wstawić do tego samego szybkowaru oczyszczone i pokrojone jabłka lub wypestkowane śliwki. Owoce wymieszać z łyżką cukru i cynamonem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu układać kaszę na talerzykach i w zrobione na środku wgłębienia wkładać uduszone owoce. Polać z wierzchu śmietaną wymieszaną z resztą cukru i z cukrem waniliowym.
Uwaga. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem lub kaszą krakowską.