1. Wysoką blachę do ciasta wstawić do zamrażalnika, nastawić termostat na maksimum.
2. Mleko, śmietankę z cukrem podgrzać do wrzenia, mieszając gotować na małym ogniu przez 30 min.
3. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Dodać pulpę lub roztarte plastry owocu mango z zapachem różanym, wymieszać.
5. Wlać do wyziębionej blachy, przykryć folią aluminiową, wstawić do zamrażalnika, mrozić przez 3-4 godz.
6. Na 10 min. przed podaniem wyjąć z zamrażalnika, postawić na dolną półkę lodówki.
7. Podawać przybrane kawałkami srebrnej folii.
Proporcje dla 3-4 osób
Garnek w którym będzie się gotowało mleko i śmietanka wyparzyć wrzątkiem.
Przepis w naszej kuchni
1 puszka mleka skondensowanego, niesłodkiego
1 i 112 szklanki świeżej śmietanki - kremówki ;
1/2 szklanki cukru
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (dowolnie)
1 i 1/2 szklanki roztartych bananów lub świeżych brzoskwiń (mogą byę też owoce z kompotu; osączone i roztarte)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
1. Wysoką blachę do ciasta wstawić do zamrażalnika, nastawić termostat na maksimum.
2. Mieszając zagotować mleko, kremówkę i cukier, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu przez 30 min.
3. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać, wystudzić.
4. Dodać roztarte owoce, wanilię, sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
5. Wlać do wyziębionej blachy, przykryć folią aluminiową, mrozie przez 3-4 godz.
6. Na 10 min. przed podaniem przełożyć na dolną półkę lodówki.
Proporcje dla 3-4 osób