<- Lody śmietankowe 3Lista potraw z grupy: DeserLody z mango ->

PDF Drukuj

Lody w cieście piaskowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1532 razy.


4 jajka,
25 dag margaryny,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
1 aromat waniliowy,
1 łyżka masła lub margaryny,
1 łyżka mąki,
50 dag lodów o dowolnym smaku,
2 szklanki śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki likieru wiśniowego,
10 wiśni koktajlowych.

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Oba gatunki mąki połączyć, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do ubijanych jajek. Margarynę stopić i wlać do ciasta, dodać aromat i wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i wlać do niej ciasto. Piec 45 min w piekarniku, w temp.175 st.C. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa krążki, nakłuć je widelcem w odstępach 2,5 cm. Do każdej dziurki wlać po kilka kropel likieru. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Krążek ciasta ułożony na talerzu pokryć lodami i przykryć
drugim krążkiem ciasta. Wierzch pokryć bitą śmietaną,
przybrać wiśniami i wstawić do zamrażalnika na 1 godz.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności