<- Lody w cieście piaskowymLista potraw z grupy: DeserLoooody Melonowe (Sorrbet) ->

PDF Drukuj

Lody z mango

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 664 razy.



Kuchnia indyjska
Przepis oryginalny
1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego, niesłodzonego
1 i 1/4 szklanki świeżej śmietanki - kremówki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka drobno posiekanych migdałów
1 łyżka drobno posiekanych orzechów pistacjowych
1 i 1/2 szklanki pulpy mangowej lub puszkowe owoce, odcedzone
1 łyżka zapachu różanego (KEWRA)

1. Wysoką blachę do ciasta wstawić do zamrażalnika, nastawić termostat na maksimum.
2. Mleko, śmietankę z cukrem podgrzać do wrzenia, mieszając gotować na małym ogniu przez 30 min.
3. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Dodać pulpę lub roztarte plastry owocu mango z zapachem różanym, wymieszać.
5. Wlać do wyziębionej blachy, przykryć folią aluminiową, wstawić do zamrażalnika, mrozić przez 3-4 godz.
6. Na 10 min. przed podaniem wyjąć z zamrażalnika, postawić na dolną półkę lodówki.
7. Podawać przybrane kawałkami srebrnej folii.
Proporcje dla 3-4 osób
Garnek w którym będzie się gotowało mleko i śmietanka wyparzyć wrzątkiem.

Przepis w naszej kuchni
1 puszka mleka skondensowanego, niesłodkiego
1 i 112 szklanki świeżej śmietanki - kremówki ;
1/2 szklanki cukru
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (dowolnie)
1 i 1/2 szklanki roztartych bananów lub świeżych brzoskwiń (mogą byę też owoce z kompotu; osączone i roztarte)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny

1. Wysoką blachę do ciasta wstawić do zamrażalnika, nastawić termostat na maksimum.
2. Mieszając zagotować mleko, kremówkę i cukier, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu przez 30 min.
3. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać, wystudzić.
4. Dodać roztarte owoce, wanilię, sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
5. Wlać do wyziębionej blachy, przykryć folią aluminiową, mrozie przez 3-4 godz.
6. Na 10 min. przed podaniem przełożyć na dolną półkę lodówki.
Proporcje dla 3-4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności