Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3447 razy.
dla 6-8 osób
ciasto:
150 dag masła
30 g cukru
jajko
250 g mÄ…ki
nadzienie owocowe:
500 g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliþwego
piana:
3 białka,
150 g cukru
Jajko utrzeć z cukrem i masÅ‚em, dodać mÄ…kÄ™ i wymieszać. Z ciasta uformować kulÄ™, zawinąć w foliÄ™ aluminiþwÄ… i chÅ‚odzić 1-2 godz. Zagotować wodÄ™ z cukrem i wÅ‚ożyć agrest. Gotþwać na maÅ‚ym þgniu 15 min, osÄ…czyć i wystudzić. Ciasto rozwaÅ‚kować, wÅ‚ożyć do tortownicy i w kilku miejscach ponakÅ‚uwać widelcem. Piec 20 min w temperaturze 200 stopni. BudyÅ„ rozprowadzić 4 Å‚yżkami mleka. Dodać żółtka i wlać do reszty wrzÄ…cego mleka. Zagotować, schÅ‚odzić i wyÅ‚ożyć na upieczone ciasto, na wierzchu rozÅ‚ożyć oþþce. BiaÅ‚ka ubić na sztywno, dodajÄ…c stopniowo cukier. PianÄ™ wyÅ‚ożyć na ciasto i piec 10 min w temperaturze 220 stopni.
Skomentuj Powiadom o komentarzach