<- Brzoskwinie zapiekaneLista potraw z grupy: DeserBubor pulot hitam - pudding z czarnego ryżu ->

PDF Drukuj

Brzydkie, ale dobre

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1714 razy.



Kuchnia włoska
120 g migdałów
100 g cukru
białka z 2 jajek
1 torebka wanilii
masło i mąka
szczypta cynamonu w proszku
szczypta soli

Sparzone migdaÅ‚y obrać ze skórek i prażyć 10 minut w piekarniku. Po ostudzeniu migdaÅ‚y grubo posiekać. BiaÅ‚ka ubić, posolić i - delikatnie mieszajÄ…c - wsypywać do nich cukier, migdaÅ‚y, waniliÄ™ i cynamon. PrzygotowanÄ… masÄ™ wÅ‚ożyć do rondla z grubym dnem i gotować okoÅ‚o 1/2 godziny na maÅ‚ym ogniu, nieustannie mieszajÄ…c drewnianÄ… Å‚yżkÄ…. ZakoÅ„czyć gotowanie, gdy masa nabierze ciemnozÅ‚otego koloru i nie bÄ™dzie przystawać do dna i boków rondla. Na posmarowanÄ… masÅ‚em i posypanÄ… mÄ…kÄ… blachÄ™ do pieczenia kÅ‚aść Å‚yżeczkÄ… nieforemne kulki i piec je co najmniej 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności