<- Brzydkie, ale dobreLista potraw z grupy: DeserBudyń bananowy ->

PDF Drukuj

Bubor pulot hitam - pudding z czarnego ryżu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2402 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
270 g czarnego ryzu,
2 l wody,
3 lyzki brazowego cukru,
2-3 lyzki bialego cukru,
kawalek swiezego imbiru (3 cm),
175 ml mleka kokosowego,
sol.

1. Ryz umyc dokladnie pod biezaca, zimna woda.
2. Ryz odcedzic, wsypac do duzego garnka i zalac wrzaca woda. Zamieszac, doprowadzic do wrzenia, przykryc pokrywka i gotowac na malym ogniu 30 min.
3. Brazowy i bialy cukier oraz imbir dodac do ryzu. Gotowac mieszajac od czasu
do czasu, az sie ryz rozgotuje i nabierze konsystencji kleiku.
4. Do garnka wlac 175 ml mleka kokosowego, dodac sol i dobrze wymieszac.
5. Cieply pudding przelozyc do miseczek. Kazda porcje zalac niewielka iloscia
osolonego mleka kokosowego i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności