<- Brzoskwinie zapiekaneLista potraw z grupy: DeserBubor pulot hitam - pudding z czarnego ryżu ->

PDF Drukuj

Brzydkie, ale dobre

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 865 razy.



Kuchnia włoska
120 g migdałów
100 g cukru
białka z 2 jajek
1 torebka wanilii
masło i mąka
szczypta cynamonu w proszku
szczypta soli

Sparzone migdały obrać ze skórek i prażyć 10 minut w piekarniku. Po ostudzeniu migdały grubo posiekać. Białka ubić, posolić i - delikatnie mieszając - wsypywać do nich cukier, migdały, wanilię i cynamon. Przygotowaną masę włożyć do rondla z grubym dnem i gotować około 1/2 godziny na małym ogniu, nieustannie mieszając drewnianą łyżką. Zakończyć gotowanie, gdy masa nabierze ciemnozłotego koloru i nie będzie przystawać do dna i boków rondla. Na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę do pieczenia kłaść łyżeczką nieforemne kulki i piec je co najmniej 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150C.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności