<- Kurczak w piwieLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak w sosie barbecue ->

PDF Drukuj

Kurczak w sosie

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1303 razy.



Kuchnia chińska

duże piersi kurczaka
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
mąka ziemniaczana
4 łyżki oleju
1 1/2 szklanki pędów bambusa pokrajanych w małą kostkę lub obgotowana i pokrajana w kostkę marchewka
8 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub ostrej papryki
Sos przyprawowy:
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka miodu lub cukru
1-2 roztarte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki octu

Kości i skórę usunąć z piersi kurczaka. Mięso pokrajać w kostkę o boku 1 cm. Wodę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, zalać mięso, zamieszać, odstawić na 20 minut. Dokładnie osączyć z solanki. Kawałki pokrajanego w kostkę mięsa obtoczyć w mące ziemniaczanej. Wymieszać składniki sosu przyprawowego z pędami bambusa lub marchewką, odstawić. 4 łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, mocno podgrzać na dużym ogniu, wsypać całe ząbki czosnku, mieszając smażyć 15 sek, dodać sól, mięso i przyprawę chilli, smażyć 30 sek, ciągle mieszając. Dodać sos przyprawowy, mieszając smażyć minutę, wlać 1/2 szklanki wody, dokładnie wymieszać, dusić dalszą minutę nie przerywając mieszania. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem, z potrawą z warzyw i zupą


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności