<- Kura z ryżem 50 minLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak "cytryna" ->

PDF Drukuj

Kura ze szpinakiem

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1255 razy.



Kuchnia egipska
1 kura pokrajana na porcje
1 średnia cebula
1 średnia marchew
1/2 kg szpinaku wypłukanego, osączonego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 /2 kostki masła lub margaryny

1: Kurę, cebulę i marchew włożyć do garnka, wlać tyle wody, aby wszystko przykryła.
2. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godz., aż mięso będzie miękkie. Wywar odlać do innego naczynia.
3. Szpinak grubo posiekać.
4. Kolendrę i sól z czosnkiem utrzeć na pastę.
5. Do rondla z rozgrzanym masłem lub margaryną włożyć kawałki kury i pastę z przyprawami, smażyć przez 10 min.
6. Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu przez 10 min., kilkakrotnie mieszając.
7. Doprawić solą.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, oddzielnie podać wywar jako zupę, doprawioną do smaku solą i pieprzem.
Proporcje dla 6-8 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności