Sos cytrynowy:
2 cytryny
3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki wywaru l
Wypatroszonego kurczaka wypłukać, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać w dużej misce, włożyć kurczaka, natrzeć marynatą z wierzchu i od wewnątrz, odstawię na 2-3 godz. obracając kilkakrotnie. Kurczaka osączyć, pozostałą marynatę odstawię. Zetrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć sok z 1 1/2 cytryny, zostawiając połowę do przybrania potrawy. Startą skórkę i sok z cytryny wymieszać z cukrem i wywarem i odstawić. Obrane cebulki pokrajać na 2-4 części, rozpłaszczyć lekkim uderzeniem tłuczka. Czosnek posiekać i rozetrzeć. Do płaskiego szerokiego garnka wlać 3 łyżki oleju, rozprowadzić po dnie, mocno podgrzać na dużym ogniu. Włożyć kurczaka, zmniejszyć płomień, obrumienić ze wszystkich stron po czym wyjąć i przełożyć na talerz. Do oleju w garnku dodać cebulę, czosnek i imbir, mieszając smażyć przez 20 sek. Wlać odstawioną marynatę do składników sosu cytrynowego, zamieszać, wlać do aromatycznych warzyw w garnku, doprowadzić do wrzenia, włożyć kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu około 40 min, obracając kilkakrotnie. Po nakłuciu udka wykałaczką, sok winien być przezroczysty. (Dusić dalsze kilka minut po pokazaniu się różowego soku).
Miękkiego kurczaka wyłożyć na talerz i posmarować olejem sezamowym lub sojowym. Przestudzonego kurczaka podzielić na bardzo małe kawałki ("na ząbek"), ułożyć na półmisku, przykryć, trzymać w cieple. Sos z garnka przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić łyżkęŚ wody. Mieszając sos wlać mąkę z wodą, mieszać do zgęstnienia i zagotowania. W razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny lub cukrem. Kurczaka polać gorącym sosem, przybrać plasterkami cytryny, podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem, z potrawą z warzyw i zupą