Kuchnia chińska
2-2 1/2 kg świeżego kurczaka
1 cytryna pokrajana w ósemki
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka "pięciu przypraw" lub cynamonu
Mieszanka do smarowania: 3 łyżki octu (6%)
2 łyżki czystej wódki, winiaku lub brandy
1 łyżka miodu
1-2 roztarte zÄ…bki czosnku (dowolnie)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
WypÅ‚ukanego kurczaka osuszyć. Sól i cynamon wsypać na czystÄ… maÅ‚Ä… patelniÄ™, mieszajÄ…c podgrzewać na Å›rednim ogniu aż nabiorÄ… ciemnozÅ‚otego koloru (okoÅ‚o 45 sek), po czym wsypać do otworu brzusznego; trzymajÄ…c kurczaka za nogi, poruszać nim tak, aby rozprowadzić przyprawy. Spiąć wykaÅ‚aczkami lub zeszyć. PÅ‚yn do smarowania wymieszać w rondlu. MieszajÄ…c gotować na maÅ‚ym ogniu do zgÄ™stnienia. Kurczaka cienko posmarować mieszankÄ… 3 razy, powiesić za skrzydeÅ‚ka w przewiewnym miejscu. Zostawić na noc. ResztÄ™ mieszanki odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. WkÅ‚adkÄ™ do gotowania na parze wÅ‚ożyć do brytfanny. UÅ‚ożyć kurczaka piersiÄ… do doÅ‚u, posmarować odstawionÄ… mieszankÄ… do smarowania, piec do zrumienienia okoÅ‚o 45 min, obrócić piersiÄ… do góry, posmarować, piec na ciemnozÅ‚oty kolor okoÅ‚o 45 min. Wyjąć z piekarnika, pokrajać na maÅ‚e kawaÅ‚eczki ("na zÄ…bek"), przybrać cytrynÄ…. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z dodatkiem ryżu i zupy lub na 8-10 porcji na przyjÄ™ciu, kiedy podajemy kilka potraw