Kuchnia chińska
Duże cale piersi z kurczaka
1 1/2 łyżeczki soli
1 lekko roztrzepane jajo
mąka ziemniaczana
4 szklanki oleju
2 łyżki oleju
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
przyprawy:
małe cebule pokrajane w piórka
1 roztarty ząbek czosnku
sos cytrynowy:
sok z 1 1/2 cytryny
3/4 szklanki wody
1 rozkruszona mała kostka rosołowa (kurza)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kości usunąć z piersi kurczaka. Cztery połówki piersi położyć na desce skórą do dołu, lekko naciąć ukośnie co 1 i 1 /2 cm w jedną stronę, powtórzyć ukośne cięcia w drugą stronę, natrzeć solą, odstawić. 4 szklanki oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Mięso osuszyć, zanurzyć w jajku, obtoczyć w mące. Kłaść na gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor około 2 min. Wybrać łopatką do obracania kotletów, odstawić. Olej zestawić z ognia. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać, sprawdzić temperaturę, włożyć kotlety z kurczaka, smażyć na złoty kolor, wyjąć, osączyć z oleju, przełożyć na gorący półmisek. Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia, około minuty. Wlać zamieszany sos cytrynowy do aromatycznych warzyw, mieszając doprowadzić do zgęstnienia, w razie potrzeby doprawić cukrem lub sokiem z cytryny. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Polać kotlety. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4 osób - z ryżem i warzywami.
Uwaga! Kotlety z kurczaka można smażyć na 2-4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni, po 3 min z każdej strony.