<- Kaczka po pekinskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka sar keong ->

PDF Drukuj

KACZKA PO PEKIŃSKU

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1485 razy.



Kuchnia chińska
świeża młoda kaczka (około 2 1/2 kg)
placki mandaryńskie
cebula dymka
świeży ogórek
sos śliwkowy lub hoisin
PÅ‚yn do smarowania:
łyżeczki soli
5 łyżeczek czystej wódki
2 łyżki cukru
1 łyżka wody

SprawionÄ… kaczkÄ™ starannie wymyć. WodÄ™ zagotować w dużym garnku; trzymajÄ…c kaczkÄ™ za szyjÄ™, zanurzyć tuszkÄ™ we wrzÄ…tku, wyjąć, natychmiast osuszyć w czystej Å›ciereczce, powiesić ptaka za szyjÄ™ w przewiewnym, chÅ‚odnym miejscu, zostawić na noc. WÅ‚ożyć do dużej miski. Cukier, wódkÄ™, wodÄ™ i sól wymieszać, posmarować ptaka osÅ‚odzonÄ… wodÄ…, powiesić do wyschniÄ™cia (smarować sÅ‚odkÄ… wodÄ… jeszcze 2 razy). Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C uÅ‚ożyć kaczkÄ™ na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 20 minut, zmniejszyć pÅ‚omieÅ„ do temperatur 170 °C i piec 1 godz.; zwiÄ™kszyć temperaturÄ™ do 200 °C, piec 20 min. Kaczka powinna być upieczona, a skórka - chrupiÄ…ca. Podczas pieczenia kaczki smażyć placki. CebulÄ™ dymkÄ™ pokrajać w kawaÅ‚ki 5 cm, ogórek obrać, pokrajać w cienkie paski tej samej dÅ‚ugoÅ›ci. KaczkÄ™ wyjąć z piekarnika, po 3 min Å›ciÄ…gnąć skórÄ™ i pokrajać jÄ… na kawaÅ‚ki o wymiarach 3 x 4 cm, ukÅ‚adać na gorÄ…cym półmisku; podobnie postÄ…pić z miÄ™sem, ukÅ‚adajÄ…c obok kawaÅ‚ków skórki lub na oddzielnym talerzu. Na stole ustawić miseczki z sosem, talerzyki z jarzynkÄ… oraz plackami. Każdy z goÅ›ci smaruje placek sosem Å›liwkowym lub hoisin, kÅ‚adzie miÄ™so i kawaÅ‚ek skórki na placku, obkÅ‚ada cebulÄ… i ogórkiem, zawija 3 boki placka który teraz przypomina Å›piwór. Placki z kaczkÄ… po pekiÅ„sku jada siÄ™ palcami; po tej potrawie podaje siÄ™ zupÄ™ ugotowanÄ… na kaczych kostkach. Proporcje: dla 8 osób, kiedy podajemy inne potrawy


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności