1 brojler (ok. 80 dag)
40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka,, seler),
10 dag cebuli
2 zÄ…bki czosnku
2 łyżki posiekanych listków roślin przyprawowych (lubczyk, bazylia, tymianek) lub suszonych
15 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiem,
sól
pieprz
TuszkÄ™ oczyÅ›cić, umyć, pokrajać na porcje, posolić. Warzywa umyć, oczyÅ›cić, opÅ‚ukać, rozdrobnić w paski na specjalnej szatkownicy, wsypać do rondla, posolić, wymieszać z przyprawami. WÅ‚ożyć porcje kurczaka tak, aby byÅ‚y przykryte warzywami, dodać drobno posiekany czosnek, wlać kilka Å‚yżek wody. Dusić pod przykryciem, w miarÄ™ potrzeby skrapiajÄ…c wrzÄ…cÄ… wodÄ…. Umyć pomidory, mrożone od razu obrać ze skórki, pokrajać i dodać do duszÄ…cej siÄ™ potrawy (gdy kurczÄ™ zmiÄ™knie). Åšwieże pomidory przed pokrajaniem sparzyć wrzÄ…cÄ… wodÄ…. Dusić jeszcze kilka minut. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na półmisek, oprószyć pieprzem, posypać posiekanÄ… zieleninÄ…. Podawać na gorÄ…co z dodatkiem ziemniaków purée (1 - 11/2 Å‚yżki na porcjź) i z surówkami.