Kuchnia z szybkowaru
1 kura (około 2 kg)
2 marchwie
1 pietruszka
1 cebula
25 dag ryżu
1 łyżeczka curry
4 łyżki dobrego oleju (np. sojowego)
sól
pieprz i zielenina do smaku
Sprawioną kurę posolić na godzinę przed obróbką termiczną. Potem włożyć do szybkowaru kurę, oczyszczone, ale niekrojone warzywa, popieprzyć, zalać 3 szklankami wody i po zamknięciu szybkowaru ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie rozgrzać na patelni olej, na gorący wsypać ryż i smażyć, mieszając, 3-4 minuty. Otworzyć szybkowar, wsypać curry i zeszklony ryż, zamknąć ponownie i ogrzewać jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną. Uwaga. Obróbka termiczna w szybkowarze powinna trwać 25 minut na każdy kilogram kury. Brojlery gotuje się dwukrotnie krócej.