Kuchnia z szybkowaru
50 dag baraniny bez kości
przedniej lub zadniej
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
6 dag tłuszczu (najlepiej masła); sól
pieprz i mielona papryka do smaku; siekana natka pietruszki do posypania
Mięso pokroić w drobną kosteczkę, oczyszczone cebule i czosnek posiekać, włożyć wszystko do szybkowaru. Dodać ryż, posolić, popieprzyć i wsypać trochę papryki. Wlać wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Włożyć tłuszcz i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otworzyć szybkowar bez schładzania, ale ostrożnie. Po wyłożeniu potrawy na półmisek posypać papryką i zieleniną.