80 dag królika (comber)
20 dag strąków zielonej papryki
15 dag cebuli
3 zÄ…bki czosnku
sól
pieprz
MiÄ™so królika umyć, osuszyć, oddzielić od koÅ›ci, pokrajać na porcje. KoÅ›ci wykorzystać na wywar do zupy. przygotowane porcje lekko obrumienić na patelni z powÅ‚okÄ… typu teflon, posolić, oprószyć pieprzem. PrzeÅ‚ożyć do rondla, skropić wrzÄ…cÄ… wodÄ…. Przykryć, dusić na maÅ‚ym ogniu, skrapiajÄ…c wodÄ… od czasu do czasu i mieszajÄ…c. Czosnek i cebulÄ™ obrać, umyć. CebulÄ™ drobno pokrajać w kostkÄ™, czosnek posiekać i razem dodać do duszÄ…cego siÄ™ miÄ™sa. PaprykÄ™ umyć, oczyÅ›cić z nasion, pokrajać w makaronik, dodać do miÄ™sa. UduszonÄ… potrawÄ™ przyprawić solÄ… i pieprzem. Amatorzy mogÄ… dodać nieco ostrej sproszkowanej papryki. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na półmisek. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1 - 11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z surówkÄ… z pomidorów.