<- Kurki duszoneLista potraw z grupy: GrzybyMus z grzybow ->

PDF Drukuj

Maślaki duszone

Dodano: 2010-01-01 14:55:29
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1302 razy.



1 kg maślaków
4 dag tłuszczu (masło)
4 dag cebuli
sól
pieprz

Maślaki oczyścić z ziemi, odrzucić trzony, opłukać (wielokrotnie); osączyć, z kapeluszy zdjąć skórkę. Pokrajać w krążki (mniejsze ugotować w całości), dodać cebulę pokrajaną, tłuszcz, udusić pod przykryciem. Gdy sok wydzielony z grzybów odparuje, przyprawić je solą i pieprzem. Podawać w salaterce.
Tak samo przyrządzać pieczarki, smardze, kozaki, gąski i podpieńki jesienne. Oprócz kapeluszy można zużyć także trzony tych grzybów.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności