Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3213 razy.
1 kg kurek,
1 cebula,
100 g masła,
125 ml rosołu lub wody,
125 ml śmietany,
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedzić. Małe kurki przekroić, na pół, a większe na 4 części. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać masło, włożyć grzyby i smażyć przez 10 minut. Dodać posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz. Wlać rosół lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić śmietaną i gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos. Kurki podawać gorące z kartoflami puree.