Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4240 razy.
Jeśli chcesz schudnąć, jedz regularnie produkty, które zawierają substancje ułatwiające spalanie tłuszczu.
WITAMINA C
Przyspiesza spalanie tłuszczu, który już został zmagazynowany w postaci szpecących wałeczków. Zawarta jest w świeżych owocach /np. cytryna, kwaśne jabłka, czarna porzeczka/.
MAGNEZ
Składnik mineralny przyspieszający rozpad tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Znajduje się np. w warzywach strączkowych, orzechach.
CHOLINA
Ta substancja aktywizuje wydzielanie hormonów, które pomogą organizmowi spalić tłuszcz. Znajduje się np. w jajkach, kalafiorze, soi oraz mięsie.
KARNITYNA
Przyspiesza proces trawienia, ułatwia wydalanie utlenionego przez nasz organizm tłuszczu. Znajduje się w produktach mlecznych i mięsie drobiowym. Aby produkować odpowiednią ilość karnityny, organizm potrzebuje również żelaza /kakao, natka pietruszki/, choliny i witaminy C.
TAURYNA
Ta substancja /aminokwas/ pobudza produkcję hormonów, które odpowiedzialne są za spalanie i wydalanie tłuszczów. Dużo tej substancji jest w mięsie /zwłaszcza drobiowym/, rybach, owocach morza.
KWAS LINOLOWY
Jest to nienasycony kwas tłuszczowy, ważny składnik tłuszczów spożywczych. Nasz organizm sam nie potrafi go wyprodukować. Odpowiada m.in. za to, aby mniej tłuszczu znajdowało się w krwiobiegu. Kwas ten znajduje się w olejach roślinnych /np. słonecznikowym, kukurydzianym/ oraz w ziarnach siemienia lnianego.
METIONINA
Ta substancja pobudza przemianę tłuszczu już zmagazynowanego w komórkach. Znajduje się w rybach, drobiu, serze, jogurcie oraz soczewicy.