Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3045 razy.
Rzeżucha obfituje w witaminę C, żelazo i sole mineralne. Można ją hodować w domu, wysiewając do lekkiej ziemi w skrzyneczkach lub doniczkach ustawionych na oknie, albo na wilgotną ligninę. Wyrośniętą, a potrzeba na to około 10 dni, ścina się nożyczkami i sieka jak szczypior. Dodaje się do twarożku, zup, sałatek i surówek, można też po prostu posypać nią chleb z masłem. Dzięki specyficznemu, ostremu smakowi rzeżucha poprawia dzieciom apetyt. Dietetycy zalecają rzeżuchę nie tylko jako witaminową odżywkę dla zdrowych, ale także jako swego rodzaju lek. Oczyszcza ona krew, lecząc trądzik, łojotok, a także inne dolegliwości dermatologiczne. Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.
Tak naprawdÄ™ rzeżuchÄ™ powinno siÄ™ nazywać pieprzycÄ… siewnÄ…. W tej maÅ‚ej niepozornej roÅ›lince jest caÅ‚y komplet witamin. Samej witaminy C gromadzi tyle samo, co sok z cytryny. Poza tym znajdziemy w niej witaminÄ™ A, B, PP, K oraz sporo witaminy E. Źywienioþcy chwalÄ… jÄ… również za ogromne bogactwo soli mineralnych, żelaza, magnezu, chromu /rzadkość w roÅ›linach/. Rzeżucha ma bardzo dużo wapnia i ogromne iloÅ›ci siarki. Poleca siÄ™ rzeżuchÄ™ jako wyjÄ…tkowo ważne źródÅ‚o Å‚atwo przyswajalnego jodu. Rzeżucha sÅ‚ynie przede wszystkim z tego, że doskonale pomaga w przezwyciężeniu wiosennego wyczerpania. Usuwa z organizmu nagromadzone w ciÄ…gu zimy toksyny i wzbogaca go w zestaw najcenniejszych /bo naturalnych/ witamin i minerałów. Lekarze podkreÅ›lajÄ…, że sporych porcji rzeżuchy nigdy nie powinni sobie żaÅ‚ować ludzie chorzy na cukrzycÄ™. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, zaÅ› zawarty w niej chrom wspomaga prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ trzustki. Przydaje siÄ™ także w kuracjach osób dotkniÄ™tych przypadÅ‚oÅ›ciami tarczycy. Usprawnia procesy przemiany materiy, poprawia trawienie, zapobiega otyÅ‚oÅ›ci, dezynfekuje jamÄ™ ustnÄ… i drogi moczowe. DziaÅ‚a silnie moczopÄ™dnie.
Tak zgadzam sie:))) rzeżuszka ma wiele witamin i jest smaczna:] praktycznie co tydzeń sieje ja na wacie,w jakims pojemiku:))
Jem ja jak normalne przyrawy,bo dzieki swojemu ostremu smakowi poprawia smak potrawy:))
jajecznica,kanapki,bitki...stosuje ja gdzie kolwiek...jak czosnek:] Nadesłał(a): lea <lea21@wp.pl> 2006-04-03 16:04:25
ja również uwielbiam rzeżuchę i bardzo często ją sadzę. Przeważnie jadam ją z kanapkami lub jakimś serkiem. Nadesłał(a): Nastka <nastka111@interia.pl> 2006-08-28 23:08:32