6 jaj
łyżeczka posiekanej naci pietruszki
Sos chrzanowy:
10 dag chrzanu
2 łyżki tłuszczu
2,5 łyżki mąki
szklanka śmietany
pół szklanki rosołu (kostka przyprawy do zup)
żółtko
sól
cukier
ocet
Przygotować sos chrzanowy: mąkę zasmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem lub rozpuszczoną w wodzie przyprawą i zagotować. Umyty chrzan oskrobać, zetrzeć na tarce i wraz ze śmietaną dodać do rozprowadzonej zasmażki. Posolić, dodać trochę cukru i octu do smaku, zaprawić żółtkiem i dokładnie wymieszać. Sos powinien być gęsty. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokrajać w ćwiartki. Na dno każdej muszelki włożyć trochę sosu i 4 ćwiartki jaja, pokryć resztą sosu, wyrównać i zapiec w gorącym piekarniku.