Kuchnia z szybkowaru
4 duże papryki
30 dag mielonego mięsa lub płucek czy serc
1 jajo
1 łyżka tartej bułki
1 cebula
sól
mielona papryka
pieprz i tymianek do smaku
1 szklanka ryżu
3 dag tłuszczu
sól do smaku
Mielone mięso, jajo, tartą bułkę, posiekaną cebulę i przyprawy wymieszać i napełniać tym nadzieniem przecięte wzdłuż i pozbawione gniazd nasiennych papryki. Ułożyć je w szybkowarze przecięciem do góry, wlać 1 szklankę wody. Do wkładki nieperforowanej wsypać ryż, włożyć tłuszcz, posolić. Wlać 2,5 szklanki wody i wstawić do szybkowaru ponad papryki. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać paprykę z ryżem polaną sosem pomidorowym.