Kuchnia z szybkowaru
15 min 1 kg szpinaku,
3 jaja,
3 łyżki tartej bułki,
0,5 szklanki śmietanki,
1 łyżka masła (3 dag),
1 ząbek czosnku;
sól, cukier i pieprz do smaku;
tłuszcz i tarta bułka do formy
Oczyszczony szpinak gotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić, lekko odcisnąć i posiekać lub zemleć. Masło utrzeć w misce dodając po 1 żółtku, a następnie szpinak i śmietankę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą szpinakową, dodając jednocześnie tartą bułkę. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i cukrem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub innego zamykanego naczynia o odpowiednim kształcie, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1 szklankę wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 75 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć formę budyniową ze szpinakiem. Potrawę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu.
Uwaga. Jest to smaczne danie kolacyjne.