Kuchnia chińska
1/2 kg cykorii
2 łyżki oleju
1 łyżeczka roztartego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 łyżka sosu sojowego lub ostrygowego
1/4 szklanki wywaru l lub rosołu
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
Końce odciąć, cykorie rozdzielić na listki, każdy pokrajać w grube paski. Wymieszać cukier, wino, sos sojowy i wywar, odstawić. Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać olej, rozgrzać, dodać czosnek, mieszając smażyć 10 sek, posypać solą, wsypać cykorię, mieszać podrzucając 30 sek. Wlać wywar z alkoholem, sosem sojowym i cukrem, zamieszać, gotować 30 sek. Zestawić z ognia, wlać rozprowadzoną mąkę, zamieszać, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do zagotowania. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub dla 4 - 6 osób na przystawkę