<- Cukinia faszerowana mięsemLista potraw z grupy: Warzywa, owoceCukinia nadziewana ->

PDF Drukuj

CUKINIA NA OSTRO

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1227 razy.



Kuchnia chińska
1/2 kg młodej cukinii
2 łyżki oleju 2
1 łyżka bardzo drobno posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka roztartego czosnku
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
1 łyżeczka przyprawy "Curry" (Winiary)
1/2 szklanki wywaru l lub rosołu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody

Nieobraną cukinię pokrajać w centymetrowe kawałki. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na średnim płomieniu, dodać imbir świeży lub w proszku, czosnek cebulę dymkę i przyprawę "Curry", mieszając smażyć 10 sek. Włożyć cukinię, wlać wywar, dodać sól, cukier, sos sojowy, wymieszać, przykryć, dusić tylko 2 min. Odkryć, wlać rozprowadzoną mąkę, mieszając zagotować. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 3 osób - jako danie główne, z ryżem lub dla 4 - 6 osób na przystawkę


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności