30 dog ogonków liściowych boćwiny
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki oliwy lub oleju,
10 dag cebuli
4 łyżki umytych drobno posiekanych listków roślin przyprawowych (pietruszka, estragon, bazylia, cząber)
sok cytrynowy
sól
pieprz
Ogonki liściowe boćwiny umyć, oczyścić z włókien, tak jak rabarbar, związać bawełnianą nitką w pęczek. Włożyć do wrzącej, osolonej wody. Ugotować do miękkości z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku. Ostudzić, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę. Czosnek obrać, opłukać, posiekać jak najdrobniej. Ugotowane ogonki liściowe pokrajać w poprzek w drobne kawałki, skropić oliwą lub olejem i sokiem cytrynowym, dodać przygotowaną cebulę, czosnek i zieleninę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Oziębić w lodówce. Podawać do zimnych i gorących potraw z ryb i mięsa.