<- Zapiekanka jarzynowaLista potraw z grupy: Warzywa, owoceZAPIEKANKA Z CEBULI ->

PDF Drukuj

Zapiekanka z bakłażanów i twarogu

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1003 razy.



Kuchnia turecka
8 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
2 posiekane cebule
1 większy bakłażan obrany pokrajany w dwucentymetrowe kostki
2 pomidory sparzone, obrane, posiekane
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 żółtko roztrzepane
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki twarogu
masło do wysmarowania
naczynia do pieczenia

Cebulę smażyć w rozgrzanym oleju lub oliwić przez 5 min często mieszając. Włożyć bakłażan, wymieszać, dusić dalej na małym ogniu przez 10 min. Dodać pomidory, sól i pieprz, dusić przez 10 min, mieszając klika razy. Jarzyny przełożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia. Połączyć żółtko, mleko i twaróg, dokładnie wymieszać, polać jarzyny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190oC) przez 46 min. Podawać z kwaśną surówką lub zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności