<- Zapiekane ziemniakiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceZapiekanka z bakłażanów i twarogu ->

PDF Drukuj

Zapiekanka jarzynowa

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1039 razy.



Kuchnia turecka
1/2 kg ziemniaków obranych
pokrajanych w cienkie talarki
2 duże pomidory sparzone
pokrajane w plasterki
2 marchewki oskrobane
pokrajane w cienkie talarki
2 roztarte ząbki czosnku
1/2 pęczka posiekanej zielonej pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/4 szklanki wody lub rosołu
4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego

Do wysmarowanego o olejem żaroodpornego naczynia, włożyć warstwami ziemniaki, doprawione solą i pieprzem. Wymieszać pomidory, marchewkę, czosnek i zieloną pietruszkę, układać równomiernie na ziemniakach, polać wodą lub rosołem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190oC), piec przez godzinę. Okres pieczenia można skrócić poprzez obgotowanie lub , przysmażenie ziemniaków.) Wlać oliwę i piec dalej przez 25 min. Podawać na gorąco lub na zimno z zieloną sałat ze śmietaną lub mizerią.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności