Kuchnia chińska
1 i 1/2 szklanki zielonej fasoli pociętej w ukośne paski
1 marchew pokrajana w słupki
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki pieczarek pokrajanych w paseczki
1 średnia cebula pokrajana w piórka
1 mały roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju jadalnego
Sos:
1/2 szklanki wywaru z jarzyn
1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki białego wytrawnego wina
Składniki sosu wymieszać i odstawić. Fasolę i marchew gotować w małej ilości wody z soli i cukrem przez 5 min., odcedzić, zalać zimną wodą; odstawić na 5 min., osączyć. Mocno rozgrzać olej, pieczarki smażyć przez 2 min., stale mieszając, dodać cebulę i czosnek - smażyć następne 2 min., nie dopuszczając do zrumienienia. Włożyć fasolę i marchew, ciągle mieszając, smażyć przez 2 min. Sos zamieszać, wlać do jarzyn, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając. Podawać natychmiast ze smażonym rytem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 2-3 osób