Kuchnia włoska
4 duże cebule
120 g mielonej wołowiny
20 g masła
60 g tartego parmezanu
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Na wpół ugotowane w posolonej wodzie cebule przeciąć wzdłuż na połówki. Z połówek wydrążyć 2/3 miąższu, posiekać go i wymieszać z mielonym mięsem, wcześniej zrumienionym na maśle. Do tak przygotowanej masy dodać sól, pieprz, parmezan, pietruszkę, jajko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uzyskanym w ten sposób nadzieniem wypełnić połówki cebul, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, pokryć płatkami masła, przyprawić solą i posypać tartą bułką. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 150oC przez 20 minut. Podawać na gorąco.