<- Karczochy gotowaneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKarczochy na gorąco z octem i oliwą lub ostrym sosem ->

PDF Drukuj

Karczochy gotowane

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1115 razy.



Kuchnia włoska
8 karczochów
3 łyżki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
sól

Karczochy obrać z wierzchnich liści, obciąc: kłujące końce, po czym środki pokroić w ćwiartki wyjmując wewnętrzne włókna. Karczochy zanurzyć w garnuszku z rozcieńczonym wodą sokiem cytrynowym, a następnie odcedzić je, włożyć do osolonej wody i gotować 4 minuty. Po upływie tego czasu odcedzić i wysuszyć ściereczką. W płaskim rondlu podgrzać oliwę, podrumienić na niej czosnek, po chwili do czosnku dodać 2 łyżki natki pietruszki, włożyć karczochy i delikatnie dosolić. Całość podlać winem, a gdy wino wyparuje, ewentualnie dodać trochę mleka rozcieńczonego małą ilością wody. Po 10 minutach gotowania karczochy posypać resztą natki pietruszki, zdjąć z ognia i podawać na stół.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności