Kuchnia z szybkowaru
8 bakłażanów (po 2 na osobę)
3 cebule
4 dag masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1 szklanka śmietany
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Bakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 minut na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaja, wsypać zieleninę wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną.