30 dag makaronu fabrycznego (lub domowego)
sól
4 dag boczku wędzonego
10 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag selera
2 dag margaryny
3 dag powidełek pomidorowych
sól
papryka
tłuszcz do smarowania rondelka
2 dag masła do skropienia
Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody lub rosołu, udusić do miękkości, odparowując wywar; dodać soli i papryki do smaku, wymieszać z pomidorami. Makaron ugotować, ,przelać zimną wodą, osączyć. Boczek pokrajać, wytopić, wyjąć skwarki, na tłuszczu udusić cebulę. Makaron wymieszać z warzywami, cebulą i skwarkami. Jeżeli potrzeba, dosolić. Można tę potrawę podawać natychmiast lub po zapieczeniu w piekarniku (wymieszany makaron włożyć do wysmarowanego rondelka, skropić tłuszczem i zapiec). Podawać z sosem pomidorowym i surówką sezonową.