<- Pierogi z jagodami, poziomkami lub malinamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z kapustą słodką i serem ->

PDF Drukuj

Pierogi z kapustą kiszoną

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1080 razy.



Nadzienie:
1 kg kapusty kiszonej
5 dag tłuszczu
4 dag cebuli
sól
pieprz
(bułka tarta)
Ciasto:
50 dag mąki
1 jajo
3/4 szklanki wody
sól
4 dag słoniny przetopionej do polania

Sporządzić nadzienie: kapustę odcisnąć (jeżeli bardzo kwaśna), zalać wodą i ugotować bez przykrycia w niewielkiej ilości wody na silnym ogniu. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Kapustę odcisnąć z wywaru przez wygotowane płótno lub poczwórnie złożoną gazę, zemleć lub posiekać, wymieszać z tłuszczem i cebulą, przysmażyć, dodać soli i pieprzu. (Wywar zużyć na zupę wraz z odciśniętym sokiem). Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Wytopić słoninę, lekko zrumienić skwarki. Sporządzić ciasto, wałkować je dość grubo (2 mm), wykrawać krążki średniej wielkości lub pokrajać na kwadratowe płatki. Pierogi nadziać i starannie zlepić cienkim rąbkiem; układać na tacy lub sicie. Pierogi ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na okrągły półmisek ogrzany, polać tłuszczem i zaraz podawać.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności