<- Polenta zapiekanaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPSZENNA BUŁKA PARZONA ->

PDF Drukuj

Prażucha

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1205 razy.



50 dag mąki pszennej lub gryczanej
5 dag masła
1/2 litra wody
20 dag sera białego lub twarogu:
sól

Mąkę zrumienić w piekarniku na kolor złoty, często mieszając. Zagotować wodę z solą. Gorącą mąkę wsypać do garnka, postawić go na gorącej płycie i do mąk wlewać wrzącą wodę; wybijając ciasto mocno płaską łyżką, aby nie było grudek; prażucha ma być pulchna, niekrusząca się. Łyżkę stołową zanurzyć w maśle, kłaść nią małe kawałki prażuchy na półmisek, polać masłem, posypać serem. Podawać z mlekiem słodkim lub kwaśnym.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności