<- Bliny gryczane z maslem i smietanaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBliny na piwie ->

PDF Drukuj

Bliny na drożdżach

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1229 razy.



40 dag mąki
1 /2 I mleka
2-3 jajka
4 dag masta
1,5 dag drożdży
pół łyżeczki cukru
sól
olej do smażenia

W szklance podgrzanego mleka rozpuścić drożdże i wymieszać z połową mąki. Postawić w cieple, aby rozczyn podrósł. Gdy to się stanie, dodać pozostałą mąkę, resztę podgrzanego mleka z wymieszanymi w nim żółtkami, stopionym masłem, solą i cukrem. Dobrze wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Przed smażeniem ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać i od razu smażyć cienkie bliny na rozgrzanym oleju. Podawać ze śmietaną lub konfiturą z borówek.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności