Kuchnia z szybkowaru
40 dag ryżu (2 niepełne szklanki)
25 dag filetów z dorsza
40 dag świeżego młodego lub konserwowego bobu (2 puszki)
20 dag groszku
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka dobrego oleju
np. sojowego
20 dag pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 strąki świeżej papryki; sól do smaku; 4 szklanki wody
Rozgrzać w szybkowarze olej, a gdy zacznie dymić, wrzucić drobno posiekany czosnek i następnie pokrojone w kostkę filety. Po 5 minutach dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. 0,5 szklanki wody, bób i groszek oraz pokrojoną w paski oczyszczoną paprykę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać resztę wody, posolić, wsypać ryż, wymieszać i ponownie zamknąć szybkowar. Ogrzewać 8 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otwierać bez schładzania.